Besparen op uw eindfilter door een extra Voorfilter

In elk proces speelt het eindfilter de meest kritische rol om ervoor te zorgen dat uw filtraat aan de verwachtingen en vereisten voldoet.
Besparen op uw eindfilter door een extra Voorfilter

Het is meestal ook het duurste filterelement in uw proces. De nuttige levensduur van een eindfilter bepaalt uw vervangingsschema en beïnvloedt uw filtratiekosten. Maar wat als u de levensduur van uw eindfilters zou kunnen verlengen, de procesefficiëntie zou kunnen verbeteren en de filtratiekosten zou kunnen verlagen? Door juist voor uw eindfilter een extra voorfilter te plaatsen. 

Sinds 1922 is van Borselen Filters gespecialiseerd in het bieden van  de juiste filtratie oplossing voor vele processen. Wij hebben in de loop der jaren miljoenen filterelementen geleverd aan honderden bedrijven die farmaceutica, levensmiddelen, chemische industrie, en bij nog veel meer produceren bedrijven. We hebben de meest gestelde vragen en situaties waarmee de meeste filtratiebedrijven te maken krijgen op een rijtje gezet. Vandaag gaan we dieper in op voorfiltratie en hoe dit de procesefficiëntie en -kosten beïnvloedt. Of uw proces nu ongewenste deeltjes verwijdert, uw product zuivert of een product steriliseert door bacteriën te verwijderen, uw bedrijf kan waarschijnlijk profiteren van een voorfilter. De meeste bedrijven die hun filtratie kosten willen verlagen proberen dit te bereiken door  minder filterelementen te kopen of een betere prijs te vinden, maar hier kunnen we een derde manier aan toevoegen namelijk met een voorfiltratiestrategie. De filters die u gebruikt kosten al veel, dus laten we eens onderzoeken hoe "meer filters toevoegen" u op de lange termijn geld kan besparen. Hier volgt een voorbeeld met eenvoudige, maar realistische kostenbereiken. (De werkelijke kosten variëren per leverancier).


Uw filters zijn vervuild voordat u een partij volledig heeft gefiltreerd.
Uw eindproduct voldoet aan alle specificaties, dus de filters lijken hun werk te doen. Maar door vervuiling (verstopping van de poriën van het filtermembraan door verontreinigingen) tijdens de batchverwerking moet het proces halverwege worden stilgelegd om nieuwe filters te installeren. Dit resulteert in langere verwerkingstijden en kan leiden tot productverlies wanneer de filterbehuizingen worden geleegd en opnieuw gevuld. Bij sterilisatietoepassingen kan dit zelfs leiden tot een onderbreking van het steriele proces, waardoor het systeem moet worden gereinigd voordat het proces kan worden voortgezet. Een oplossing zou zijn om de grootte van uw filterhuis te vergroten zodat er meer filter elementen in uw filterhuis kunnen. Een betere oplossing zou kunnen zijn te kijken naar het installeren van goedkopere voorfilters om de levensduur van uw duurdere eindfilters te verlengen. Het voorfilter kan de last van het eindfilter wegnemen, en met de juiste selectie en dimensionering de verwerking van een volledige partij mogelijk maken.

Hoe kan het toevoegen van meer filters mij geld besparen?
Laten we aannemen dat er momenteel twee sets filters nodig zijn om een partij te verwerken. Verdubbeling van het aantal filters dat momenteel in gebruik is, zou het mogelijk maken de volledige partij te filteren, maar zou geen kostenbesparing opleveren (afgezien van de inherente kosten van procesonderbreking). Als vóór het eindfilter een goedkoper voorfilter kan worden geïnstalleerd, zou de combinatie een volledige partij kunnen verwerken zonder meer van de duurdere eindfilters toe te voegen.

Kostenbesparing met één voorfilter.
Stel dat uw huidige filters 100 euro per stuk kosten. Als er twee filters per batch nodig zijn, dan zijn de filterkosten per batch 200 euro. Dit geldt ongeacht of u de filters tijdens het proces vervangt of een dubbele filter installeert om de hele partij zonder onderbreking te kunnen verwerken. Maar als u een voorfilter van 50 euro installeert (in plaats van het tweede eindfilter) om de hele partij te kunnen verwerken, dan zijn uw filterkosten per partij gedaald tot 150 euro (of 25%), en u hebt nog steeds de noodzaak van procesonderbreking weggenomen.

Wisselen van voorfilters in plaats van het eindfilter.
Als het onderbreken van het proces om filterelementen te vervangen geen ernstige problemen oplevert, is het misschien toch mogelijk om geld te besparen door voorfilters te installeren. In het bovenstaande voorbeeld zijn twee eindfilters nodig om een batch te verwerken. Het is wellicht mogelijk een voorfilter te vinden dat het eindfilter voldoende beschermt, zodat het niet alleen een volledige partij kan verwerken, maar wellicht ook meerdere partijen kan filteren, zelfs als het voorfilter tijdens het proces moet worden vervangen.

Kostenbesparingen bij het hergebruik van eindfilters.
Het eindfilter van 100 euro en het voorfilter van 50 euro zijn geïnstalleerd en het proces wordt gestart. Het voorfilter moet tijdens de batch worden vervangen, maar het eindfilter is nog goed. Als voor deze batch twee voorfilters nodig zijn, bedragen de totale filterkosten 200 euro (100 euro voor het eindfilter en 2 x 50 euro aan voorfilters). Het klinkt niet alsof er sprake is van enige besparing - 
Als de voorfilters het eindfilter in staat stellen meerdere batches te verwerken, dan nemen de besparingen toe. Wat ooit 200 euro per partij kostte, kost nu 100 euro voor volgende partijen (2 x 50 euro voorfilters met het laatste filter nog in gebruik). Dat is een besparing van 50% en hoe meer batches het eindfilter kan verwerken, hoe lager uw kosten zullen zijn.

Wat als ik geen ruimte heb voor extra filterelementen?
Dan kunt u overwegen uw huidige eindfilter te vervangen door een filter waarin een voorfilter is ingebouwd. Dit wordt bereikt door het voorfilter tijdens de fabricage over het eindfilter te leggen. Dit biedt bescherming voor het eindfilter zonder dat extra behuizingen nodig zijn. Als dit type voorziening de levensduur van het filter kan verlengen zodat het een volledige partij kan verwerken, kan er kosten worden bespaard.

Kostenbesparing met een geïntegreerd voorfilter.
Voor de filters van 100 euro die momenteel worden gebruikt, zijn er twee per partij nodig (200 euro). Door ze te vervangen door één filter met een ingebouwde voorfilter laag (met een bescheiden prijsstijging per filter - zeg 125 euro per stuk) wordt de kostprijs per partij met 75 euro verlaagd. Niet alleen worden de totale filterkosten per partij verlaagd van 200 euro tot 125 euro (of 37%), het proces hoeft ook niet meer te worden onderbroken voor het vervangen van de filters.

 

Een voorbeeld van een filterrelement inclusief geïntegreerde voorfilter.

Wilt u meer uit uw eindfilters halen met voorfiltering? Neem contact op met een van onze experts via email, telefoon of contactformulier